Select your language

ЯК ІНЖЕНЕР-КОНСУЛЬТАНТ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ЕФЕКТИВНОМУ УПРАВЛІННЮ ПРОЕКТАМИ ТА КОНТРАКТАМИ В ПОЛЬЩІ

Проблеми, з якими ми стикаємося в інфраструктурних проектах, не є новими. Маркус Вітрувій Полліо, римський автор, архітектор і інженер, писав про важливість дотримання вартості проекту в рамках запланованого бюджету і виділеного забезпечення таким чином, щоб додаткові роботи не перевищили бюджет більше ніж на 25%. Він стверджував: “Коли інженер/ архітектор приймає замовлення від держави, він має дати обіцянку […]

Проблеми, з якими ми стикаємося в інфраструктурних проектах, не є новими. Маркус Вітрувій Полліо, римський автор, архітектор і інженер, писав про важливість дотримання вартості проекту в рамках бюджету і забезпечення, щоб додаткові роботи не перевищили бюджет більше ніж на 25%. Він стверджував: “Коли інженер/ архітектор  приймає замовлення від держави, він має дати обіцянку, якою буде її вартість. Після представлення кошторису магістрату його майно береться під заставу в якості забезпечення, поки робота не буде виконана. По завершенню, якщо витрати співпадають з його твердженням, його нагороджують подяками і знаками пошани. Якщо витрати не перевищують чверті кошторису,  його подають до казначейства і не застосовують штрафи. Але коли на роботи необхідно додатково витратити більш ніж четверту частину, то необхідні для їх завершення гроші беруться з його майна”.

Ця цитата з  “Книги 10” Вітрувія є актуальною так само, як і дві тисячі двадцять шість років тому, коли вона була написана за часів Римської імперії.

Інженер-консультант повинен володіти поточними питаннями і бути підкованим, щоб бути успішним в управлінні проектами. Я хотів би поділитися деякими думками з приводу того, що привело нас до ситуації, яку ми маємо в Польщі, і потім обговорити кроки, що роблять сьогодні FIDIC, EFCA та SIDIR (EFCA-Європейська Федерація інженерів-консультантів, SIDIR – Національний член FIDIC від Польщі) у своїх спробах впровадити нормальність у наше повсякденне життя, а потім зосередити увагу на тому, що саме консультанти можуть зробити, щоб допомогти замовникам у їх проектах.

Позов на 1,5 млрд євро

За словами міністра Єжи Шмідта (заява від січня 2016 року), підрядники подали позов до суду проти Генерального управління національних доріг та автомагістралей на суму 1,5 млрд євро за спірні питання, у тому числі додаткові роботи, зміни і варіації, які в даний час знаходяться на розгляді в суді, щоб вирішити свої розбіжності.

Ми повинні запитати себе, чому це сталося і як можна запобігти такому судовому сценарію в майбутньому.

Чи є це провиною FIDIC?

Деякі консультанти відмовилися від контрактів FIDIC, мотивуючи тим, що ті просто не працюють у Польщі. Я благаю Вас задати собі наступні питання: Чи можна називати контракт “контрактом FIDIC”,  якщо ми змінюємо або видаляємо 10 з 20 положень, які складають контракт FIDIC? Якщо ми змінюємо чи видаляємо такі положення, фундаментальний баланс розподілу ризиків змінюється і значним є вплив на зобов’язання інженера-консультанта.

Наприклад, ось деякі загальні зміни до умов контрактів FIDIC. Наведу вам декілька прикладів:

1.9 і 2.1: положення про оплату підряднику, пов’язану з затримкою інструкцій або доступу до місця будівництва – видалено. Накладає тягар витрат на підрядника і в довгостроковій перспективі збільшує витрати обох сторін, разом із затримками в графіку.

4.4: Жорсткі обмеження обсягу робіт субпідрядника, це обмежує підрядника у виборі особи при укладенні контракту з питань, що знаходяться за межами його компетенції

8.7: Введення пені за затримки, наприклад затримка оновлення програми, затвердження заявки субпідрядника, платежі субпідрядника, усунення дефектів тощо, не є ані логічним кроком, ані ознакою усталеної ділової практики.

12.3: Позбавляє можливості попередніх ставок/цін для проміжного сертифіката оплати і призводить до виникнення нових витрат підрядника і збільшує вартість проекту.

13.2: Положення про оптимізацію витрат – видалено.

13.6: Положення про денну норму – видалено.

14.5: Платежі за матеріали –  були нещодавно змінені і видалені. Все це залишає відповідальність за витрати на матеріали за інженером-консультантом.

16.1: Можливість компенсувати витрати, викликані призупиненням робіт через дії Замовника – видалено. Це залишає відповідальність за ці витрати за інженером-консультантом і звільняє замовника від  будь-якої звітності.

20.1: Термін для надсилання повідомлення про претензії скорочено до 14 днів. Далі, положення про врегулювання спорів й арбітраж тепер видаляються, тим самим позбавляючи альтернативи захисту і вирішення конфліктів для інженерів-консультантів.

Нещодавно один державний замовник сказав мені: “Адам, Ви хочете знати, чому ми не хочемо звертатися в арбітраж? Тому що ми програємо.” Отже, зараз спори вирішуються в судах, що додає витрат кожній стороні. Судова практика забирає більше часу і значних ресурсів.

І така логіка є дуже поширеною в ці дні. Наприклад, якщо наша дитина не встигає в школі, найлегшим поясненням цього буде, що винен вчитель, а найлегшим рішенням – звільнити вчителя або змінити “систему”. Але ніяких зусиль не докладається для з’ясування причин, чому студент не встигає, а також для винайдення способу виправити це один на один з дитиною. Зміни карт-бланш не забезпечать адекватного вирішення проблеми. У деяких випадках такі рішення можуть лише загострити ситуацію, викликати більше проблем і посилити складнощі.

Отже ні, це не вина FIDIC, EFCA чи SIDIR (як кажуть деякі чиновники у приватних розмовах).

А може це вина консультанта?

Останнім часом замовники почали використовувати під час публічних закупівель на додаток до існуючих критеріїв відбору ще і нецінові. У деяких контрактах тепер додатковим критерієм є “присутність на будівельному майданчику”, що є нічим іншим, як новою формою відбору на основі ціни. Зараз ми витрачаємо кошти, щоб найняти аудиторів для перевірки, чи знаходиться інженер технічного нагляду на будівельному майданчику, тому що критерієм на додаток до ціни є “присутність на будівельному майданчику за тиждень”. Моє питання полягає в наступному: це покращило якість консалтингу? Це мета, яку переслідувала директива ЄС, змушуючи замовників використовувати інші критерії, окрім ціни?

Контракт на надання послуг з інженером-консультантом у багатьох великих проектах у Польщі підписується одночасно або навіть безпосередньо перед підрядником (часто після створення проекту (“Червона книга” FIDIC), або після викладення вимог замовником (“Жовта книга” FIDIC), що обмежує участь консультанта у формулюванні вимог замовником! Це –  перешкода на шляху прийняття найбільш ефективних рішень і задовільного кінцевого результату проектів.

Ось деякі реальні приклади умов контрактів з консультантами, що є перешкодами:

Оплата пропорційно прийнятої оплати робіт (чи це є конфліктом інтересів? Може закрастися така думка: “Ей, чим більше отримає підрядник цього місяця, тим більше заплатять мені”).

Інженера-консультанта позбавили важливого договірного інструменту, наприклад зміни п.3.1 FIDIC (“обов’язки та повноваження Інженера”). Деякі цитати з проблематичних договорів на консалтинг:

“… для того, щоб відхилити або затвердити претензію, інженер-консультант повинен отримати згоду Замовника.”

“… будь-які інструкції інженера повинні бути ухвалені та прийняті Замовником.”

“… інженер ні за яких обставин не має права приймати план проекту, який перевищує початкову дату завершення.”

Один Замовник якось запитав нас:

“Навіщо мені інженер, коли все, що мені доведеться робити, це переконувати його в своїх переконаннях, тобто я б краще використав “свій спосіб ведення проекту?”

Перефразовуючи одну стару приказку, Моя відповідь така: “Якщо ти недостатньо розумний, щоб купити собаку, гавкай сам”.

Вдаючи, що переклавши ризик на іншу Сторону, він зникає…

Якщо б мені треба було виокремити єдину причину таких конфліктів, нею би було мистецтво приховати ризик змінивши сторону, яка його несе. Неактивний пошук шляхів зменшення та мінімізації ризиків лише переносить фінансове навантаження на іншу сторону. Непередбачені обставини і перешкоди для своєчасного і якісного завершення проекту можна зменшити завдяки ретельному плануванню і виявленню ризиків.

Неефективні методи/робочі процеси можна покращити належними процедурами і налагодженим зв’язком між сторонами до початку будь-якої роботи. Скорочення ризиків повинне бути спільною метою як інженера-консультанта, так і замовника, оскільки це також знижує витрати, одночасно підвищуючи якість та своєчасність виконання проекту. Це питання є проблемним незалежно від того, який контракт ми використовуємо.

Коли я був підлітком, мій батько, інженер, не дозволяв мені гуляти на вихідних, поки я не приберу свій письмовий стіл. Тож що я, кмітливий підліток, робив? Я відкривав шухляду у своєму столі і скидав всю купу паперів зі стола туди.. Саме це ми намагаємося зробити з ризиками сьогодні –  це по-дитячому, це незріло і не вирішує проблему. Це тільки відкладає її і іноді може погіршити ситуацію…

Як саме може допомогти інженер-консультант?

Як тільки замовник усвідомить, що неможливо досягти успіху просто викресливши положення арбітражу або скоротивши інженерів-консультантів, натомість збільшуючи кількість інженерів на будівельному майданчику, буде багато галузей, в яких ми зможемо щось зробити.

Ми можемо винести для себе щось з того, що консультанти зробили і що ми повинні продовжувати робити.

Ось деякі позитивні приклади та останнії події.

Дякуючи зусиллям SIDIR, EFCA та FIDIC після багатьох років стукання головою об стіну ми домоглися певного прогресу.

Існує ймовірність, що BIM торкнеться Польщі. Нещодавно ми спостерігали за двома тендерами, де проектувальники отримали додаткові критерії відбору, коли вони продемонстрували свій BIM потенціал.

Інші події включають:

Закупівля за критеріями найкращої ціни/якості

Комітет з врегулювання суперечок з проектів, де публічний замовник не є державною установою

Арбітражний суд при SIDIR

Нові критерії служб автомобільних доріг по відбору консультантів

У пояснювальній записці до законопроекту про публічні закупівлі вказано, що ціна не повинна перевищувати пропозицію більше ніж на 40%.

Який внесок до успіху проекту може зробити  інженер-консультант:

Бути залученим з самого початку, допомагати замовнику розширювати коло питань у його компетенцї, визначати проблеми, визначати ризики і допомагати замовнику виконувати його/її домашнє завдання, необхідне перед початком проекту.

Переконувати наших клієнтів не змінювати положення FIDIC більше ніж це необхідно для адаптування до місцевого законодавства.

Виступати в якості посередника, намагатися бути незалежним і справедливим. – Замовники часто вважають за краще, щоб інженер-консультант вістоював їхнє “бачення”, навіть якщо воно є невигідним для проекту.

Консультант повинен бути здатним виступати в якості незалежного консультанта замовника. (До якого ми як консультанти захотіли б повернутися – але це окрема тема).

З самого початку встановити один список— тобто специфікація по роботах/позиціях у плані проекту/позицій у щомісячному платіжному сертифікаті.

Долати культурні бар’єри в роботі з міжнародними партнерами.

Навчати клієнтів у процесі реалізації проекту.

Встановлювати надійні методи/ процедури   організації інформаційного потоку/зберігання інформації.

Впроваджувати командний підхід до роботи для всіх сторін договору – замість поділу на «вони» і «ми».

Переконати обидві сторони договору брати участь в спільному аналізі ризиків.

Впроваджувати сучасні засоби зв’язку.

ЧАС ПАПЕРУ МИНУВ!!!

Світ змінюється, так само і способи, в які ми можемо ефективно та безперешкодно контактувати щодо проектів.

Basecamp з доступом для кожної сторони процесу – всім! Спільні інструменти включають Primavera, Microsoft SharePoint, BST Global

Існує дуже добре відома в Польщі пісня Войцеха Млинарскі, назва якої є “Róbmy swoje”, що приблизно перекладається як: “Робімо своє”!

Професіоналізм, навчання клієнтів та зміцнення відносин завжди були і залишаються ключем до успішної та ефективної реалізації проектів.